De spectaculairste supermarkt van Den Haag

In de Theresiakerk komt de spectaculairste supermarkt van Den Haag. Onder de hoge bogen doen klanten straks hun boodschappen in een Hoogvliet van ongeveer 1.200 m². De supermarkt krijgt een heel compleet assortiment, inclusief warme bakker en uitgebreide versafdeling. Je komt binnen via een nieuwe entree in de zogenaamde ‘transept’, rechts van de toren, of via de achterzijde als je met de auto bent gekomen. De supermarkt komt op de begane grond, zodat de kerkruimte met zijn mooie details goed zichtbaar blijft voor bezoekers.

In de wijk en directe omgeving ontbreekt een formule als Hoogvliet nog. De supermarkt zal vooral bezoekers uit de wijk bedienen, die meestal lopend of op de fiets komen. Er wordt echter ook voldoende parkeerruimte gerealiseerd aan de achterzijde van de kerk, zodat ook bezoekers die liever met de auto komen goed terecht kunnen. Laden en lossen gebeurt bij Hoogvliet intern, dus er staan geen vrachtauto’s, rolkarren en afvalcontainers op straat.

De voor de kerk aanwezige bomen, zullen zoveel mogelijk worden ingepast in het ontwerp. Ook de monumentale perenboom aan de achterzijde van de kerk blijft bestaan.

Ontmoetingsplek voor de wijk

Aan de voorzijde van de kerk, onder de toren, is ruimte voor een ontmoetingsplek voor de wijk met een gezellig terras.

De ruimte is ongeveer 250 m2. Op de eerste verdieping, het ‘koor’, is nog eens zo’n 150 m² beschikbaar. De invulling van deze ruimte moet passen bij de behoeftes van de bewoners. Een vorm van horeca ligt in elk geval voor de hand. Misschien een grand cafe, met plekken waar zzp’ers kunnen werken en een grote leestafel? Of wellicht moet er boven wel een ruimte komen waar cursussen kunnen worden gegeven? We zijn benieuwd naar de ideeën die in de wijk leven!

De pastorie

De toekomst van de pastorie in zijn huidige vorm is nog onzeker.

Om de supermarkt te kunnen bevoorraden en een goede doorgang te creëren naar het nieuwe parkeerterrein aan de achterzijde, moet het pastoriegebouw worden aangepast. Dit is zo ingrijpend, dat het wellicht beter is om de pastorie helemaal te vervangen. Nieuwbouw kan in dezelfde stijl worden uitgevoerd als het huidige gebouw, maar het is ook denkbaar om het juist af te laten wijken. Op de bovenverdiepingen is ruimte voor een klein aantal woningen, bijvoorbeeld voor studenten.

Parkeren

Een supermarkt moet volgens de gemeentelijke normen een bepaald aantal parkeerplekken per m² winkeloppervlak hebben. In de ruimtelijke verkenning komen de benodigde parkeerplekken achter de kerk.

Ze worden toegankelijk via een doorgang aan de linkerzijde van het huidige pastoriegebouw. Op eigen terrein is hiervoor onvoldoende ruimte, dus willen we onderzoeken of het mogelijk is de kavel van de school aan de Kootwijkstraat in het plan te betrekken. Hier zou parkeren op maaiveld kunnen komen, met een groen dek erover. De school zelf is bouwkundig verouderd en zou vervangen kunnen worden door een nieuw gebouw. De school is eigendom van de gemeente. Wij gaan met de wethouder hierover in gesprek.