Veel gestelde vragen
In de plangroep zijn vragen gesteld die wellicht bij u ook leven. Die vragen vindt u hieronder terug. Aanvullende vragen uit het reactieformulier kunnen hier worden toegevoegd.
Eind 2019 heeft de gemeenteraad in drie moties zijn wens uitgesproken voor een nieuw planproces met betrokkenheid van de buurt, met als inzet behoud van de kerk. Kavel Vastgoed heeft daarop een brede plangroep samengesteld van partijen in de wijk die hierover willen meedenken. De plangroep bestaat uit leden van wijkvereniging BoRo, Stichting Theresia – Rustenburg-Oostbroek, direct omwonenden uit onder andere de Kootwijkstraat en een vertegenwoordiger van de ondernemers. Daarnaast nemen een verslaggever van de wijkkrant en een projectleider en wijkregisseur van de gemeente deel aan de plangroep. De groep wordt ondersteund door Rijnboutt als architect en door Ruud de Graaf en Arjen Bergsma van Maakdestad als onafhankelijke procesbegeleiders.
De plangroep maakt een plan dat kan rekenen op steun in de buurt en dat past binnen de oplossingsruimte die we gezamenlijk hebben bepaald. Het uitgangspunt waarmee de plangroep aan het werk is gegaan, is behoud van de kerk, met een supermarkt als financiële basis. De deelnemers hebben tijdens eerdere bijeenkomsten hun wensen kunnen meegeven. Het ging daarbij onder andere over:
• Het programma: naast een supermarkt ook ruimte voor maatschappelijke functies
• Stedenbouw de inrichting van de openbare ruimte en het groen, parkeren en het stedenbouwkundige geheel
• Architectuur: de schoonheid van het gebouw behouden met respect voor historie, oog voor duurzaamheid
Ook vanuit de gemeente zijn er kaders meegegeven, bijvoorbeeld ten aanzien van de parkeernorm. Uiteraard zal een plan uiteindelijk ook financieel haalbaar moeten zijn.
In de ruimtelijke verkenning zijn al veel buurtbelangen meegenomen. Een paar onderdelen staan vast, zoals dat er een supermarkt moet komen om het plan haalbaar te maken en de noodzaak om een aantal parkeerplaatsen te realiseren. Deze elementen hebben een plek gekregen in het voorlopig ontwerp. De plangroep heeft daarnaast regelmatig meegedacht vanuit een wijk-perspectief.
In oktober en november 2023 zijn verschillende momenten georganiseerd waarop de wijk mee heeft gedacht over de ontwerpen. De inbreng van deze momenten is meegenomen in het definitief ontwerp. Het verslag van de participatie en het buurtadvies treft u aan onder ‘Nieuws’.
In 2019 heeft de toenmalige wethouder Wonen de bewonersgroep de mogelijkheid geboden om binnen 6 maanden met een alternatief plan te komen voor de sloop van de kerk. De bewoners hebben 2 partijen gevonden, die op eigen initiatief hun plannen hebben gepresenteerd. Dat ging om een 70 meter hoge toren met studentenwoningen die uit het kerkgebouw oprees (DAVL-plan) en een plan om zestig appartementen in de kerk en de parochie te realiseren (DODUVA-plan). In 2019 heeft de toenmalig wethouder Wonen geconcludeerd dat de plannen financieel haalbaar waren, mits de gemeente zou bemiddelen. De parochie en Kavel Vastgoed hebben begin 2020 geen overeenstemming kunnen bereiken met één van de partijen. De alternatieve plannen zijn daarna van tafel gegaan.
Achter de kerk staat een monumentale perenboom. Deze wordt ingepast in het plan. Aan de voorzijde van de kerk bevinden zich twee tuintjes. Op initiatief van een buurtbewoner worden deze voorlopig tweewekelijks onderhouden in samenwerking met medewerkers van Middin. In het huidige ontwerp worden de bomen zoveel mogelijk behouden. Daarnaast is er veel aandacht voor de groene inrichting rondom de kerk, waarbij ook een landschapsontwerper van het architectenbureau nauw betrokken is. Zie ‘Herontwikkeling’ hierboven voor meer informatie.
Het klooster blijft gewoon staan.
Nee, deze locatie was eerder in beeld om de parkeerbehoefte op te lossen. Nu er een parkeergarage onder de kerk wordt gerealiseerd, is deze locatie niet meer nodig.
Eind 2023 is de vergunning aangevraagd bij de gemeente, nadat een uitgebreid participatieproces is doorlopen met de wijk. Binnen de formele procedure is er voor alle belanghebbenden ruimte om te reageren op het plan.
De buurt vindt het heel belangrijk dat er in de kerk ruimte komt voor functies die als ontmoetingsplek kunnen fungeren en de sociale samenhang van de buurt vergroten. We horen heel graag van de buurt welke initiatieven zij hier zien. We willen het sociale ondernemerschap in de buurt de ruimte geven voor initiatieven die passen binnen de bestemming ‘maatschappelijk’ uit het bestemmingsplan.